Δυστυχώς απολύεσαι – Φώτης Καλαμαντής

Η γραφή του Φώτη Καλαμαντή διακρίνεται από ορμή, οργή, ζωντάνια. Με άμεσο λόγο και γλώσσα που ρέει αβίαστα, ο συγγραφέας στήνει μια ατμόσφαιρα νουάρ όπου κυριαρχεί η κραυγή της αγωνίας. Ο Φώτης Καλαμαντής επιλέγει συνειδητά καθημερινά περιστατικά για να μιλήσει για τα πιο ζωτικής σημασίας θέματα: τη ματαίωση, την προσδοκία, τη φθορά, τον έρωτα, τη μοναξιά.  Το κοινό νήμα μεταξύ των διηγημάτων δεν είναι άλλο από την υπόγεια υπαρξιακή αγωνία των ηρώων με φόντο τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα και με εστίαση στο εργασιακό πλαίσιο αφενός ως μοχλό αυτοπροσδιορισμού και διαμόρφωσης ηθών, αφετέρου ως αφορμή για την κινητοποίηση αλλαγών.
Η ανατροπή στο τέλος των διηγημάτων, είτε άμεση είτε έμμεση, δημιουργεί ένα αναγνωστικό περιβάλλον όπου η εξέλιξη των χαρακτήρων παρασύρει τον αναγνώστη λειτουργώντας πολλές φορές λυτρωτικά. Το χιούμορ ως την καυστική ειρωνεία που χρησιμοποιεί με επιτυχία ο συγγραφέας, διευκολύνουν την ανάγνωση όχι μόνο ως προς τη διαδικασία αναζήτησης και εύρεσης κοινών αναφορών, αλλά και ως προς την διάρκεια της επίδρασής της. Με ζωντανές περιγραφές και διαλόγους που υλοποιούνται σπαρταρώντας μπροστά στα μάτια του αναγνώστη, ο Φώτης Καλαμαντής ανατρέχει στον κυνισμό και συχνά στον σαρκασμό για να μιλήσει για τα πιο οδυνηρά θέματα με εντιμότητα και με διεισδυτική ματιά.
Οι εικόνες του συγγραφέα είναι ψηφιδωτά – κοινοί τόποι. Μας αφορούν άμεσα. Όπως και οι σχέσεις εξουσίας που αναπαριστώνται στο βιβλίο. Όπως και η προσέγγιση της αλήθειας μέσα από το αδιέξοδο του αναπόφευκτου ψεύδους, του «ζωτικού ψεύδους». Οι ήρωες του Φώτη Καλαμαντή, πολύ προσεκτικά δομημένοι, μεταμορφώνονται σταδιακά στην πορεία της ανάγνωσης. Είναι δέντρα που ψηλώνουν, ξεχωρίζουν από το δάσος, γίνονται φωλιές οι οποίες εμπεριέχουν συνεκτικά στοιχεία από τον καθένα μας. Είναι ο κάθε ένας από εμάς στο καίριο εκείνο στιγμιότυπο της ζωής που ριζικά μας ξεγυμνώνει μπροστά στο σημείο όπου καιροφυλακτεί η επιστροφή ή η φυγή, η πτώση ή η εξέγερση, η αποδοχή ή η ανατροπή.

Εκδόσεις Κριτική

Κριτική από την Τζούλια Γκανάσου