Ο θείος Πέτρος και η Εικασία του Γκόλντμπαχ – Απόστολος Δοξιάδης

Η πιθανότητα λύσης του προβλήματος «Μαθηματική Λογοτεχνία: Μύθος ή πραγματικότητα», που ήταν και ο τίτλος της διάλεξης, φαίνεται μηδενική και το θέμα μοιάζει να έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο, αφού οι εισηγητές ισχυρίστηκαν ότι έχουν αποδείξει δύο εντελώς αντίθετες Εικασίες! Ο μεν Τεύκρος Μιχαηλίδης την Εικασία ότι η Μαθηματική Λογοτεχνία Υπάρχει, ο δε Απόστολος Δοξιάδης την Εικασία ότι η Μαθηματική Λογοτεχνία δεν Υπάρχει…

Η διαμάχη γύρω από την απόδειξη αυτού του προβλήματος, έχει ξεκινήσει πριν από δεκαεπτά περίπου χρόνια, όταν ο Απόστολος Δοξιάδης εξέδωσε το μυθιστόρημα «Ο θείος Πέτρος και η Εικασία του Γκόλντμπαχ» το οποίο στη συνέχεια έγινε διεθνές best seller και μεταφράστηκε σε τριάντα γλώσσες. Το βιβλίο εκείνο, που αφηγείται την τραγική ιστορία του θείου Πέτρου Παπαχρήστου, που αφιέρωσε όλη του τη ζωή για να λύσει ένα από τα πιο παλιά άλυτα προβλήματα της θεωρίας αριθμών, θεωρήθηκε διεθνώς ότι δημιούργησε ένα νέο λογοτεχνικό είδος, το Mathematical Fiction. Πράγματι, μετά το πρώτο εκείνο βιβλίο ακολούθησαν πολλά, αρκετά από τα οποία βρήκαν μεγάλη ανταπόκριση στο κοινό. Ανάμεσά τους ήταν τα «Το θεώρημα του παπαγάλου» του Ντενί Γκέτζ, «Καταραμένα μαθηματικά. Η Αλίκη στη χώρα των αριθμών» του Κάρλο Φραμπέτι, «Οι άγριοι αριθμοί» του Φίλιμπερτ Σογκτ, «Μπόμπιους Ντικ» του Andrew Crumey , «Η ακολουθία της Οξφόρδης» του Γκιγιέρμο Μαρτίνεζ, «Πυθαγόρεια εγκλήματα» του Τεύκρου Μιχαηλίδη και πολλά άλλα, για να μην αναφέρουμε τις βιογραφίες των μαθηματικών, που έχουν γίνει εξαιρετικά δημοφιλείς τα τελευταία χρόνια.

Ενώ λοιπό ο όρος Mathematical fiction φαίνεται να έχει αναγνωριστεί διεθνώς ως νέο είδος και περιλαμβάνει στους κόλπους της όχι μόνο βιβλία, αλλά και ταινίες και θεατρικά έργα, ακόμη και παιχνίδια, ενώ στην ιστοσελίδα Mathematical Fiction του Alex Kasman υπάρχει κατάλογος με 850 έργα μυθοπλασίας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα που σχετίζονται με τα μαθηματικά, από τα οποία τα 500 περίπου έχουν γραφτεί μετά το 1990, ο «ιδρυτής» Απόστολος Δοξιάδης… διαφωνεί!

Ο συγγραφέας και άλλων βιβλίων μυθοπλασίας με θέμα τα μαθηματικά όπως το θεατρικό «Η δέκατη έβδομη νύχτα» και το graphic novel «Logicomix», πιστεύει ότι η Μαθηματική Λογοτεχνία δεν υπάρχει ως είδος. Όπως μάλιστα έχει γράψει και στον πρόλογο του βιβλίου του «Από την παράνοια στους αλγορίθμους»: «Ακόμη και σήμερα δεν πιστεύω ότι το θέμα του Θείου Πέτρου είναι τα μαθηματικά, όπως δεν πιστεύω ότι τηρουμένων των αναλογιών, το θέμα του «Μαγικού Βουνού» του Τόμας Μαν είναι η φυματίωση ή ότι οι «Βρυκόλακες» του Ίψεν είναι ένα έργο με θέμα τη σύφιλη.» Αυτή την άποψη επανέλαβε και στη διάρκεια της συνάντησης. Από την άλλη πλευρά ο Τεύκρος Μιχαηλίδης υποστήριξε ότι «Η Μαθηματική Λογοτεχνία υπάρχει και είναι ένα νέο είδος που αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια».

Της Ελπίδας Πασαμιχάλη από το www.bookpress.gr