Persona Grata Χώρος για τα γράμματα και τις τέχνες

“Το Persona Grata, που άνοιξε την πόρτα του τον περασμένο Οκτώβριο, επιδιώκει να μετατρέψει την πνευματική και καλλιτεχνική αναζήτηση σε εμπειρία ζωής και σε τρόπο καθημερινής θέασης του κόσμου. Τα σεμινάρια, οι ανοιχτές συναντήσεις, οι εικαστικές εκθέσεις και τα καλλιτεχνικά δρώμενα, που θα διοργανώνονται στον χώρο μας, δεν έχουν σαν σκοπό μόνο να μεταδώσουν σαν στεγνή πληροφορία τα επιτεύγματα της επιστήμης, της σκέψης και των τεχνών, αλλά να μετουσιώσουν αυτόν τον θησαυρό σε βιωματική απόλαυση, σε ζωντανή αίσθηση, σε άμεση «κοινωνία» του θαύματος που δημιουργεί το ανθρώπινο πνεύμα.”

“Το πώς, το τί και το γιατί…

Αναζητώντας δημιουργική διέξοδο στα σημερινά αδιέξοδα, θελήσαμε να στήσουμε μια γωνιά φιλοξενίας των ανθρώπων που αγαπούν τα γράμματα και τις τέχνες. Η ανάγκη μας για ουσιαστική ανθρώπινη επαφή μάς οδήγησε στο να στεγάσουμε το μικρό μας αυτό όνειρο σε μια μονοκατοικία στην Ηλιούπολη, που με προσωπική φροντίδα και αγάπη μετατρέψαμε σε έναν χώρο ζεστό και φιλικό, με προσωπικά αντικείμενα που κουβαλούν στιγμές και ιστορία, με σπιτική και φιλόξενη ατμόσφαιρα, για να τον μοιραστούμε με ανθρώπους που θέλουν να συντονίσουν την ανάσα τους στον βαθύ και ήρεμο ρυθμό της γνώσης και της ομορφιάς.

Πανεπιστημιακοί καθηγητές, στοχαστές, καταξιωμένοι επιστήμονες, συγγραφείς, ποιητές, εικαστικοί, μουσικοί, άνθρωποι του θεάτρου και του κινηματογράφου θα προσφέρουν τη γνώση τους, θα μοιράζονται τις ανησυχίες τους, ή θα παρουσιάζουν τη δουλειά τους, σε όσους επιμένουν να αντιτείνουν την ευαισθησία, την αναζήτηση, την καλλιέργεια, στο ισοπεδωτικό σήμερα.

Το Persona Grata, που θ’ ανοίξει την πόρτα του τον Οκτώβριο, επιδιώκει να μετατρέψει την πνευματική και καλλιτεχνική αναζήτηση σε εμπειρία ζωής και σε τρόπο καθημερινής θέασης του κόσμου. Τα σεμινάρια, οι ανοιχτές συναντήσεις, οι εικαστικές εκθέσεις και τα καλλιτεχνικά δρώμενα, που θα διοργανώνονται στον χώρο μας, δεν έχουν σαν σκοπό μόνο να μεταδώσουν σαν στεγνή πληροφορία τα επιτεύγματα της επιστήμης, της σκέψης και των τεχνών, αλλά να μετουσιώσουν αυτόν τον θησαυρό σε βιωματική απόλαυση, σε ζωντανή αίσθηση, σε άμεση «κοινωνία» του θαύματος που δημιουργεί το ανθρώπινο πνεύμα.

Το καθιστικό ενός σπιτιού, με πολλά βιβλία και έργα τέχνης, με τη ζεστασιά ενός αναμμένου τζακιού, την ευγένεια ενός μαύρου πιάνου και την οικειότητα μιας πράσινης αυλής, όπου ο μικρός αριθμός συμμετεχόντων στα μαθήματα και τις εκδηλώσεις μας, θα δίνει τη δυνατότητα να έρχονται σε άμεση επαφή με τους εκλεκτούς προσκεκλημένους μας, να συζητούν μαζί τους πρόσωπο με πρόσωπο, ανταλλάσσοντας τους προβληματισμούς και τις ιδέες τους, με την άνεση και την ατμόσφαιρα μιας φιλικής παρέας, σε συνδυασμό πάντα με την ιδιαίτερη επιμονή μας στην υψηλή ποιότητα όλων των δράσεων και εκδηλώσεών μας και την συνεργασία με διακεκριμένους ανθρώπους του πνεύματος και της τέχνης, πιστεύουμε ότι δημιουργούν τις προϋποθέσεις γι’ αυτήν τη βιωματική απόλαυση, που θέλουμε να προσφέρουμε στους επισκέπτες μας.

Κρατώντας ζωντανή την πίστη μας στην προσωπική επικοινωνία, αλλά και στον «homo poeticus» -με την ευρύτατη έννοια του όρου, το Persona Grata θέλουμε εν κατακλείδι να είναι ένας χώρος με αληθινή αγάπη και σεβασμό στον άνθρωπο και τη δημιουργική του ικανότητα.

Γιατί αυτό που πραγματικά μας διαχωρίζει από τη βαρβαρότητα της ανάγκης, που κυριαρχεί στο υπόλοιπο ζωικό βασίλειο, είναι η «πολυτέλεια» του στοχασμού και της τέχνης. Αυτή την «πολυτέλεια» θέλουμε να μοιραστούμε μ’ εσάς, που μοιράζεστε μαζί μας την ίδια πίστη.

Σας περιμένουμε”

Από τη σελίδα γνωριμίας – καλωσορίσματος του αγαπημένου χώρου στην Ηλιούπολη.

Το πρόγραμμα σεμιναρίων και δραστηριοτήτων του Persona Grata θα βρείτε αναλυτικά στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://sites.google.com/site/personagrata567/