Αλαλούμ – Ιστορίες μόνο για τρελούς – Χάρης Βεραμόν

Το «Αλαλούμ – Ιστορίες μόνο για τρελούς» είναι η πρώτη συγγραφική δουλειά του Χάρη Βεραμόν. Αφορά στις θεότρελες περιπέτειες μίας τρανσέξουαλ.

Είναι ένα κατ’ εξοχήν καλοκαιρινό βιβλίο που προσφέρει απλόχερα το γέλιο (σας το λέει κάποιος που δεν γελά εύκολα με τα βιβλία). Αλλά, όποιος και όποια θέλει να «σκαλίσει» θα βρει και κάποια σημεία πιο «βαθιά» που άπτονται της σύγχρονης πραγματικότητας (λέγε με οικονομικοκοινωνική κρίση). Ουσιαστικά, βλέπουμε μία τρανσέξουαλ να αντιμετωπίζει τα ερωτικά, οικονομικά, κοινωνικά αδιέξοδα, την αδικία – που δεν συνδέεται απαραίτητα με την αντιμετώπισή της ως “queer” – και όλα αυτά τα αντιμετωπίζει με χιούμορ, θέλοντας και μη (συχνά προκειμένου να σώσει την ζωή της).

Στο τέλος έρχεται μία μεγάλη ανατροπή στην ζωή της, αλλά χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι καταστάσεις που την περιτριγυρίζουν ομαλοποιούνται: μάλλον οι περιπέτειες συνεχίζονται από εκεί που τις είχε αφήσει: η τρανσέξουαλ του βιβλίου λειτουργεί σαν μαγνήτης για γκάνγκστερ, μαφιόζους κτλ.

Ο Χάρης «παίζει» με τις λέξεις – εδώ φαίνονται και οι χιπ-χοπ επιρροές του – και γνωρίζει να χρησιμοποιεί τις ανατροπές μέσα στις ιστορίες του, συχνά με τρόπο που προκαλούν πάλι το γέλιο.

Η επιμέλεια του βιβλίου από τον εκδοτικό («Το Ανώνυμο Βιβλίο») είναι εξαιρετικά προσεγμένη, ενώ το πρώτο που κάνει ευχάριστη εντύπωση είναι η επιλογή της γραμματοσειράς, η οποία βοηθά στο να διαβαστεί ακόμα πιο ευχάριστα ένα ήδη ευχάριστο βιβλίο! Σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει και η πολύ καλή εικονογράφηση του Νίκου Στεφαδούρου.

Το «Αλαλούμ» διαβάζεται «νεράκι». Και αν τελείωσε το καλοκαίρι, μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο ή να σας φτιάξει την διάθεση όποτε αυτή δεν είναι στα πάνω της.